Cum sa prevenim amenzile? Raportarea SAF-T este obligatorie!
România a demarat în 2022 raportarea în format digital a informațiilor fiscale și contabile, prin implementarea sistemului SAF-T (fișierul standard de control fiscal).
Ce presupune raportarea SAF-T în România?
În cazul României, schema SAF-T implementată de către autoritățile fiscale este una complexă și care presupune raportare tuturor informațiilor contabile și fiscale ale unei companii prin intermediul raportării SAF-T. În concret, sunt trei declarații de tip SAF-T care se vor depune la intervale de timp diferite:
-
- declarația SAF-T lunară ori trimestrială ce va cuprinde ansamblul operațiunilor contabile și fiscale,
- declarația SAF-T de Mijloace Fixe ce se va depune anual și
- declarația SAF-T de Stocuri ce se va depune la solicitarea autorităților fiscale.
Calendarul implementarii SAF-T
Raportarea SAF-T este obligatorie pentru contribuabilii mari din 2022, iar pentru ceilalți din 2023 (contribuabili mijlocii, bănci, IFN-uri, societăți de asigurare ori alte instituții financiare), respectiv din 2025 (contribuabili mici).
Depunerea declarației SAF-T, adică a fișierului XML ce conține raportarea SAF-T, se realizează similar cu depunerea declarațiilor fiscale, acesta fiind atașat declarației D406.
Contravenții aplicabile
Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a Declarației informative D406 sau depunerea incorectă ori incompletă a acesteia, constatată de ANAF, va atrage contravenții, mai precis:
- amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul nedepunerii acestei declarații în termenele legale, respectiv
- amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul depunerii de declarații incorecte or incomplete.
Experienta Softeh PLUS
Echipa Softeh Plus, formată din specialiști din domeniul fiscal, contabil și IT, au dezvoltat o solutie de raportare SAF-T care îndeplineste toate cerințele autorităților fiscale. Soluția de raportare SAF-T dezvoltata de Softeh Plus este deja implementata cu success la numeroși clienți din România.
Pentru mai multe detalii, click aici